3. Voeding

De Gezondheidsraad heeft als vaste taak om voor Nederland de Richtlijnen goede voeding te formuleren en voedingsnormen vast te stellen. Deze worden periodiek bijgesteld op basis van de stand van de wetenschap. Daarnaast adviseert de raad over het gebruik van voedingssupplementen en over actuele thema’s op het gebied van voeding, zoals voedselkeuzelogo’s en de eiwittransitie. Hieronder volgt een korte impressie van alle adviezen die in 2024 zijn gepubliceerd binnen het adviesdomein voeding.

Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor lacterende vrouwen

Voedingsnormen geven aan hoeveel vitamines en mineralen het lichaam nodig heeft om goed te functioneren en om ziekten te voorkomen. Het geven van borstvoeding zorgt voor een aanvullende behoefte aan voedingsstoffen. Voedingsnormen zijn relevant voor de voedingsvoorlichting, advisering over diëten door diëtisten, en voor het monitoren van de nutriëntinname van de Nederlandse bevolking. 

De Gezondheidsraad heeft bij de evaluatie van de voedingsnormen voor lacterende vrouwen gebruikgemaakt van de normen die de Europese voedsel­autoriteit EFSA heeft opgesteld. Voor de aanvullende behoefte ten behoeve van het geven van borstvoeding kon de Gezondheidsraad voor het merendeel van de vitamines en mineralen uitgaan van EFSA.

Herziene voedingsnormen bij borstvoeding
Het advies Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor lacterende vrouwen is opgesteld door de tijdelijke commissie Voedingsaanbevelingen voor vrouwen die borstvoeding geven en voor jonge kinderen. Het advies is op 3 december 2024 aangeboden aan de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport van VWS.

Aanpassing kwalificatie voedingsnorm voor selenium

Bij het opstellen van het advies over voedingsnormen voor vrouwen die borstvoeding geven heeft de Gezondheidsraad opnieuw naar selenium gekeken. Recente studies wijzen uit dat lage innames van selenium kunnen voorkomen in Nederland en dat er aanwijzingen zijn dat eventuele tekorten gezondheidseffecten kunnen hebben. Daarom maakt de Gezondheidsraad nu een andere afweging dan in 2018 en kwalificeert de seleniumnorm als relevant voor de voedingsvoorlichting en monitoring. Het is volgens de raad van belang dat er meer inzicht komt in de seleniuminname en dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de inname van selenium in relatie tot een optimale gezondheid en daarmee de hoogte van de norm.

Inname van selenium voortaan monitoren
Het advies Aanpassing kwalificatie voedingsnorm voor selenium is opgesteld door de vaste commissie Voeding, in afstemming met de tijdelijke commissie Voedingsaanbevelingen voor vrouwen die borstvoeding geven en voor jonge kinderen, en op 3 december 2024 gepubliceerd.