3. Voeding
Herziene versie Nutri-Score geëvalueerd
De staatssecretaris van VWS overwoog in 2019 om het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score in te voeren in Nederland, maar het logo klopte te vaak niet met de voedingsaanbevelingen zoals de Schijf van Vijf. Op initiatief van meerdere Europese landen is de manier waarop de Nutri-Score wordt berekend, door een internationaal wetenschappelijk comité herzien.
In een versneld proces evalueert de vaste Commissie Voeding van de Gezondheidsraad tussen juli en november 2022 op verzoek van de staatssecretaris deze herziene berekening; het RIVM levert hiervoor de benodigde gegevens aan.
Met de herziene berekening sluit de Nutri-Score volgens de Gezondheidsraad beter aan bij de voedingsvoorlichting dan met de huidige berekeningswijze. Het voedselkeuzelogo kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft nog wel tekortkomingen die volgens de raad voortvarend aangepakt zouden moeten worden.
Prof. dr. J.M. (Marianne) Geleijnse, hoogleraar Voeding en cardiovasculaire ziekten en vicevoorzitter Gezondheidsraad
Nutri-Score is een intuïtief en visueel krachtig logo en daarom biedt het een kans voor de voedingsvoorlichting, ook voor moeilijk bereikbare groepen. Het kan consumenten helpen om de samenstelling van voedingsmiddelen te vergelijken. De Gezondheidsraad constateert dat het nieuwe algoritme een verbetering van de Nutri-Score oplevert, maar dat het logo nog niet perfect is. Wel ziet de raad voldoende mogelijkheden om het verder te verbeteren; het advies is om dat voortvarend op te pakken. De Gezondheidsraad geeft geen uitsluitsel over het dilemma om Nutri-Score al dan niet in Nederland in te voeren. Dat is voor de staatssecretaris, want dat is een politiek besluit. Maar niets doen is niet per se de veilige keuze.
Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting Het advies Evaluatie van het algoritme van Nutri-Score is opgesteld door de Commissie Voeding en op 29 november aangeboden aan de staatssecretaris van VWS. |
Voedingsnormen voor energie
De Gezondheidsraad herziet in 2022 de voedingsnormen voor energie, oftewel de referentiewaarden voor calorische inname. Dit advies is onderdeel van de herziening van de normen van energie en voedingsstoffen, een meerjarentraject dat in 2016 is gestart. De voedingsnormen voor energie zijn grotendeels gebaseerd op de normen die de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft vastgesteld en aangepast aan de gemiddelde lengte van de Nederlandse bevolking en een gezond gewicht bij die lengte. De gemiddelde energiebehoefte is bedoeld voor toepassing op groepsniveau, zoals de voedingsvoorlichting van het Voedingscentrum. De raad beveelt aan dat er onderzoek komt naar de mate waarin overgewicht, chronische ziekten en/of medicijngebruik invloed hebben op de energiebehoefte. Daarover is nu weinig bekend.
Gezondheidsraad herziet voedingsnormen voor energie Het advies Voedingsnormen voor energie is opgesteld door de Commissie Voeding en op 16 augustus aangeboden aan de staatssecretaris van VWS. |