Nieuwsbrief Gezondheidsraad februari 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

"Ook voor de allerjongste jeugd is beweging belangrijk"

Interview met Femke van Brussel, specialist Vaardig in Bewegen bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

Jong geleerd is oud gedaan: dat geldt ook voor sport en bewegen. “Het is belangrijk om daar in de eerste levensjaren mee te starten, nog voor een kind naar school gaat of lid wordt van een sportvereniging”, aldus Femke van Brussel, specialist Vaardig in Bewegen bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. In het kader van De Kleine Beweegagenda verzocht het kenniscentrum met 26 organisaties, waaronder het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, het ministerie van VWS om de Gezondheidsraad een beweegadvies te vragen voor kinderen van nul tot en met vier jaar. Dit advies is op 22 februari gepubliceerd.

'Ook voor de allerjongste jeugd is beweging belangrijk'

Beeld: ©Kenniscentrum Sport & Bewegen

Laat jonge kinderen regelmatig bewegen en weinig langdurig stilzitten

Regelmatig bewegen en weinig langdurig stilzitten is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. Dat met meer beweging gezondheidswinst is te boeken was al bekend, maar voor jonge kinderen bestaan nog geen concrete beweegrichtlijnen. De Gezondheidsraad adviseert de minister voor Langdurige Zorg en Sport om naast de bestaande beweegrichtlijnen – die gelden vanaf 4 jaar – gebruik te maken van de beweegadviezen voor jonge kinderen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgesteld.

Beweegadvies voor kinderen van nul tot en met vier jaar

Peuter in zandbak
Beeld: ©Unsplash

Tweede booster voor 70-plussers

De Gezondheidsraad adviseert om mensen van 70 jaar en ouder een tweede boostervaccinatie tegen COVID-19 aan te bieden. Daarnaast komen bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met downsyndroom en volwassenen met een ernstige immuunstoornis volgens de raad in aanmerking voor een tweede booster. Voor de rest van de volwassenen is een tweede booster nu niet nodig, dat schrijft de raad in een advies dat vandaag is aangeboden aan de minister van VWS.

Tweede boostervaccinatie tegen COVID-19

Verpleegkundige vaccineert man
Beeld: ©Unsplash

Meld u aan voor de 9e Els Borst Lezing

Op woensdag 13 april organiseert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) de 9e Els Borst Lezing. Deze Els Borst Lezing gaat over de verbondenheid tussen de gezondheid van mens, dier en milieu volgens de One Health benadering. Dr. Bernice Bovenkerk, universitair hoofddocent dier- en milieu-ethiek bij de Filosofie Groep van Wageningen Universiteit presenteert haar visie.

Bernice Bovenkerk
Beeld: ©Wageningen University & Research / Duncan de Fey

Post-COVID-syndroom vereist aandacht

Naast aanvullend wetenschappelijk onderzoek zijn ook bredere bekendheid van het post-COVID-syndroom nodig en monitoring van de huidige zorg voor patiënten. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van VWS.

Langdurige klachten na COVID-19

Beeld: ©Rijksoverheid / Eric Maas

Toename mentale klachten in coronapandemie reden tot zorg

De toename in mentale klachten die te zien is in het eerste jaar van de coronapandemie is reden tot zorg. De Gezondheidsraad adviseert de ontwikkelingen goed te volgen en te zorgen voor effectieve laagdrempelige hulp.

Mentale gevolgen van de coronapandemie: een eerste inventarisatie

Beeld: ©Hamed Mehrnik

“Exposoomonderzoek is gebaat bij een pragmatische aanpak”

Interview met dr. ir. Karen Van Campenhout, teamverantwoordelijke Omgeving & Gezondheid, Vlaams Planbureau voor Omgeving

Het Vlaams Humaan Biomonitoringsprogramma volgt al twintig jaar de blootstelling van mensen aan chemische stoffen en de gezondheidseffecten daarvan. In het kader van het advies Betekenis van exposoomonderzoek voor beleid dat de Gezondheidsraad op 9 februari uitbracht, licht programmaleider dr. ir. Karen Van Campenhout de Vlaamse aanpak toe: “Ons programma mag niet stoppen bij mooie wetenschappelijke publicaties. Het moet van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij en het beleid.”

'Exposoomonderzoek is gebaat bij een pragmatische aanpak'

Beeld: ©Karen Van Campenhout

Benut exposoomonderzoek voor gezondheidsbeleid

In exposoomonderzoek worden alle omgevingsfactoren onderzocht waaraan mensen worden blootgesteld. De resultaten kunnen gezondheidswinst opleveren, mits het gezondheids- en omgevingsbeleid en het exposoomonderzoek op elkaar aansluiten. De Gezondheidsraad doet aanbevelingen om de resultaten van exposoomonderzoek beter te benutten voor beleid.

Betekenis van exposoomonderzoek voor beleid

Exposoom
Beeld: ©Unsplash

Booster niet nodig voor alle adolescenten

De Gezondheidsraad ziet geen medisch-wetenschappelijke redenen om een boostervaccinatie aan te bieden aan alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Wel adviseert de raad om individueel maatwerk mogelijk te maken voor adolescenten met een ernstige afweerstoornis en adolescenten die een booster willen om kwetsbare familieleden te beschermen.

Boostervaccinatie van adolescenten tegen COVID-19

Jongen net gevaccineerd
Beeld: ©Gezondheidsraad

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.