Nieuwsbrief Gezondheidsraad juni 2021

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Vaccineer alle pasgeborenen tegen rotavirus

Vaccineer alle pasgeboren kinderen tegen rotavirus en niet alleen kwetsbare kinderen, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan de staatssecretaris van VWS. Om dit kosteneffectief te laten zijn zou de prijs van de huidige vaccins moeten dalen.

Vaccinatie tegen rotavirus 2021

Beeld: ©iStock

Vaccinatie tegen COVID-19 beschikbaar stellen voor alle 12- tot en met 17-jarigen

De Gezondheidsraad adviseert om het COVID-19-vaccin van BioNTech/Pfizer beschikbaar te stellen voor alle 12- tot en met 17-jarigen die er gebruik van willen maken. Het kan ze directe en indirecte gezondheidswinst opleveren. Daarnaast kan vaccinatie van alle adolescenten van 12 tot en met 17 jaar bijdragen aan het afremmen van de epidemie. Dat schrijft de raad na een uitgebreide ethische en juridische afweging in een advies dat vandaag is aangeboden aan de minister van VWS. 

Vaccinatie van adolescenten tegen COVID-19

Jongen net gevaccineerd
Beeld: ©Gezondheidsraad

Voedingsaanbevelingen zwangere vrouwen maken einde aan broodjeaapverhalen

Interview met prof. dr. Hans van Goudoever, hoogleraar kindergeneeskunde bij Amsterdam UMC.

De nieuwe Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen vormen een eenduidige boodschap voor alle zwangere vrouwen. “Dat is erg belangrijk. Wil je dat een advies wordt opgevolgd, dan is het zaak dat iedere zwangere uit de mond van welke zorgverlener dan ook hetzelfde hoort”, aldus Hans van Goudoever. 

'Voedingsaanbevelingen zwangere vrouwen maken einde aan broodjeaapverhalen'

prof. dr. J.B. van Goudoever
Beeld: ©Amsterdam UMC/Emma Kinderziekenhuis

Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen

Ook tijdens de zwangerschap is gezond en gevarieerd eten van belang. De Gezondheidsraad benadrukt de aanbeveling om tijdig supplementen met foliumzuur en vitamine D te slikken. De raad beveelt zwangere vrouwen aan meer vis te eten dan de algemene bevolking. Verder is het belangrijk te zorgen voor een voedingspatroon met voldoende calcium, jodium en ijzer en extra te letten op hygiëne en schadelijke stoffen. 

Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen

Beeld: ©Hollandse Hoogte

WRR, GR en ROB: voorbereiden vanuit het besef dat de volgende crisis er aan komt

Voorbereiden op een volgende crisis betekent vooral het besef dat die crisis er gáát komen. Dat is de conclusie die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), Gezondheidsraad (GR) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) trekken met het essay Verwerven, waarderen en wegen. De inzet van kennis bij beleidsadvisering in crisistijd. Het essay volgt uit een werkconferentie van de drie raden over de rol van kennis bij het omgaan met een acute, chronische of voorspelde crisis.

WRR, GR en ROB: voorbereiden vanuit het besef dat de volgende crisis er aan komt

Afbeelding bij essay Verwerven, waarderen en wegen - De inzet van kennis bij beleidsadvisering in crisistijd
Beeld: ©WRR

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar uit risicogroepen vaccineren tegen COVID-19

De Gezondheidsraad adviseert kinderen van 12 tot en met 17 jaar uit medische risicogroepen te vaccineren tegen COVID-19. Het BioNTech/Pfizer-vaccin is voldoende werkzaam en veilig voor gebruik vanaf 12 jaar en het levert kinderen met een medisch risico directe en indirecte gezondheidswinst op. Dat schrijft de raad in een spoedadvies dat vandaag is aangeboden aan de minister van VWS. Een advies over het vaccineren van gezonde kinderen volgt nog.

Vaccinatie van kinderen met een medisch risico en ringvaccinatie

Jongen net gevaccineerd
Beeld: ©Gezondheidsraad

Vergunning voor proefbevolkingsonderzoek longkanker

Het Erasmus MC Rotterdam wil een proefbevolkingsonderzoek doen naar longkanker. De Gezondheidsraad adviseert hiervoor een vergunning te verlenen onder een aantal voorwaarden.

WBO: proefbevolkingsonderzoek naar longkanker

Niet roken - proefbevolkingsonderzoek longkanker
Beeld: ©Gezondheidsraad

Voorkeur voor mRNA-vaccins voor jongere groepen

Het verdient de voorkeur om mRNA-vaccins (Moderna en BioNTech/Pfizer) in te zetten bij jongere groepen mensen die gaan worden uitgenodigd voor een eerste prik. Deze vaccins kennen een hogere effectiviteit en minder nadelen dan vectorvaccins (AstraZeneca en Janssen). Omdat de mRNA-vaccins nu volop beschikbaar zijn en het aantal corona-besmettingen nu relatief laag is, kan Nederland zich deze keuze in het vaccinatieprogramma veroorloven. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een spoedadvies dat vandaag is aangeboden aan de minister van VWS.

Inzet vaccins in huidige fase COVID-19-vaccinatieprogramma

Beeld: ©Pixabay

Leeftijdsgrens en tweede dosis AstraZeneca-vaccin

Voor AstraZeneca blijft het advies: alleen inzetten voor mensen boven de 60 jaar. Omdat er geen nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn ziet de Gezondheidsraad geen aanleiding om dat advies te herzien, zo meldt de raad in een spoedadvies dat ook vandaag is aangeboden aan de minister van VWS.

Leeftijdsgrens en tweede dosis AstraZeneca-vaccin

Vrouw net gevaccineerd
Beeld: ©Gezondheidsraad

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.