Voorwoord

Ik weet het nog precies. Het was begin mei 2024 en ik zat net in de bus in Florence. Het was een lange, volle dag geweest, te midden van heel veel andere toeristen. We gingen terug naar de camping waar we overnachtten en ik zat een beetje uit het raam te staren toen mijn telefoon piepte. Een appje vanuit Nederland, iemand uit mijn netwerk. Bart-Jan Kullberg zou met emeritaat gaan en per 1 januari 2025 stoppen als voorzitter van de Gezondheidsraad. En of dat niet iets voor mij zou zijn, het voorzitterschap.
Ik was al eerder actief geweest voor de raad als commissielid, als vicevoorzitter van de beraadsgroep en als lid van de presidiumcommissie, maar hier moest ik toch heel even over nadenken, dacht ik. Heel even inderdaad want de volgende ochtend wist ik het eigenlijk al. Het leek me niet alleen inhoudelijk inspirerend om te doen, maar ook een hele mooie kans om vanuit de wetenschap waarde toe te voegen aan het gezondheidsbeleid van Nederland. Ik ging ervoor.
Wat volgde was een aantal selectiegesprekken waarin ik met vertegenwoordigers
van de raad, het secretariaat en het ministerie van VWS sprak. Enthousiaste, hardwerkende professionals met net als ik een hart voor de volksgezondheid en de gezondheidzorg in Nederland. Ik kreeg er steeds meer zin in en ik was dan ook enorm blij en vereerd toen ik in juli hoorde dat de Gezondheidsraad ook met mij verder wilde als voorzitter.
Toen ik solliciteerde, wist ik dat de Gezondheidsraad zijn strategie voor de periode 2024-2030 aan het afronden was en dat die in juli 2024 gepubliceerd zou worden. De inhoud ervan kende ik op dat moment nog niet. Gelukkig kreeg ik het concept te zien en ik zag al snel dat de thema’s die erin beschreven worden mij op het lijf geschreven zijn. De uitgangspunten van de Gezondheidsraad kende ik natuurlijk al. Die zijn in de strategie mooi vervat in de kernwaarden wetenschappelijke kwaliteit, multidisciplinariteit, onafhankelijkheid, omgevingsbewustzijn, beleidsrelevantie en transparantie. Maar als wetenschapper op het terrein van public health deed het mij ook veel plezier dat de raad in de strategie de ambitie uitsprak om de komende jaren in zijn advisering meer aandacht te besteden aan leefstijl en gezondheidsgedrag, gezondheidsverschillen en de gezondheid van toekomstige generaties. Ik zal er als voorzitter samen met onze leden, medewerkers en samenwerkingspartners de komende jaren voor zorgen dat de raad deze ambitie gaat verwezenlijken.
In 2024 bracht de Gezondheidsraad 19 adviezen uit. Iedere adviescommissie brengt de wetenschap in kaart, analyseert beschikbare wetenschappelijke informatie en filtert eruit wat van waarde is. Op basis van de beschikbare wetenschappelijke gegevens en inzichten maakt de multidisciplinair samengestelde commissie een zorgvuldige afweging. Het op wetenschap gebaseerde advies dient als basis voor beleidsvorming door beleidsmakers en politiek, waarbij adviezen afgewogen worden tegen zaken als financiële overwegingen of normatieve waarden.
In dit jaarverslag vormt het thema ‘waarde van wetenschap’ de rode draad. U leest het ook terug in de interviews, waarin wetenschappers en beleidsmakers een kijkje in de keuken geven van het werk van de Gezondheidsraad.
Voor het succes van de Gezondheidsraad is de prettige samenwerking met onze opdrachtgevers vanuit de regering en het parlement een belangrijke voorwaarde. Graag bedank ik hen via deze weg dan ook van harte voor hun vertrouwen in onze advisering en in onze strategie voor de komende jaren.
Prof. dr. Karien Stronks,
voorzitter van de Gezondheidsraad