Speciale activiteiten

Net als in voorgaande jaren organiseert de Gezondheidsraad in 2021 speciale activiteiten. Daarnaast worden enkele wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Bestuursleden en wetenschappelijk secretarissen leveren een bijdrage aan conferenties en onderwijsactiviteiten. Meer informatie over deze activiteiten staat op gezondheidsraad.nl.

Werkconferentie crisisparaatheid

Op 18 februari organiseren de Raad voor het Openbaar Bestuur, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Gezondheidsraad de werkconferentie Crisisparaatheid: van reactief naar anticiperend advies voor beleid. Wetenschappers, politici en bestuurders buigen zich over de vraagstukken die de COVID-19-pandemie, het leveren van kennis voor overheid en samenleving en beleidsadvisering met zich meebrengen en de rol die (wetenschappelijke) adviesraden daarbij hebben. De opbrengsten zijn verwerkt in het essay Verwerven, waarderen en wegen. De inzet van kennis bij beleidsadvisering in crisistijd dat op 10 juni verschijnt.

Werkconferentie exposoom

Op 16 juni spreken wetenschappers en beleidsmakers over de betekenis van exposoomonderzoek voor preventiebeleid. Samen met interviews van deskundigen is deze werkconferentie een belangrijke bron voor het advies over dit onderwerp, dat februari 2022 uitkomt.

Werkconferentie voedselkeuzelogo

Op 21 september komen deskundigen uit de voedingswetenschappen en -voorlichting bijeen voor een werkconferentie waarin zij discussiëren over de wijzigingen die nodig zijn om het voedselkeuzelogo Nutri-Score beter te laten aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Artikel over voedingsnormen voor eiwitten

In navolging van het advies Voedingsnormen voor eiwitten verschijnt op 23 november in Advances in Nutrition het artikel Health Effects of Increasing Protein Intake Above the Current Population Reference Intake in Older Adults: A Systematic Review of the Health Council of the Netherlands.

Artikel over boostervaccinatie

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verschijnt op 23 december het artikel Boostervaccinatie tegen COVID-19 van de raad over de beschermingsduur van primaire vaccinatie tegen COVID-19 en het nut van een booster.

Conferentie Positieve Gezondheid

Ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan organiseert het Institute for Positive Health in samenwerking met de Gezondheidsraad en ZonMw op 11 november de conferentie Health as the ability to adapt and selfmanage. Prof. dr. André Knottnerus, oud-voorzitter en erelid van de Gezondheidsraad, verzorgt een voordracht. Vicevoorzitter prof. dr. Marianne Geleijnse neemt deel aan een paneldiscussie met ZonMw en NWO.

International Institutetreffen

De raad geeft bij het Instutetreffen op 12 mei tijdens een internationale netwerkbijeenkomst een voordracht over de werkwijze van de commissies die betrokken zijn bij de totstandkoming van de stofadviezen ten behoeve van gezonde arbeidsomstandigheden.

Prinsjesdagontbijt

De voorzitter van de raad, prof. dr. Bart-Jan Kullberg, is een van de sprekers bij het traditioneel door Medisch Contact georganiseerde Prinsjesdagontbijt voor bewindspersonen en beleidsmakers in de gezondheidszorg (Den Haag, 22 september).

Voordrachten COVID-19-advisering

De voorzitter van de raad, prof. dr. Bart-Jan Kullberg, licht in een webinar van de Federatie Medisch Specialisten de adviezen over COVID-19-vaccinatie toe, (26 april), spreekt over hetzelfde onderwerp tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Internist-infectiologen (8 juli) en verzorgt tijdens de CBG Collegedag een voordracht getiteld ‘Balans in roerige tijden. Lessen uit de coronapandemie’ (10 november).

Onderwijsactiviteiten

De Gezondheidsraad levert een bijdrage aan de cursus Risk Communication and Perception (18 mei) tijdens de Postgraduate Education in Toxicology.

Op 8 juli is de raad betrokken bij de Summerschool Development from Pregnancy to Preschool van het Baby & Child Research Center van het Radboudumc.

Najaar 2021 licht de raad zijn nieuwe voedingsadviezen toe op symposia van de Diëtisten Corporatie Nederland, tijdens een scholingsdag voor huisartsen en in colleges bij de opleiding Voeding en Gezondheid van de Wageningen Universiteit.

De raad werkt ook mee aan Pil in de praktijk, een podcast over farmacotherapie voor huisartsen en apothekers (28 oktober).