Nieuwsbrief Gezondheidsraad juni 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

COVID-19-vaccinatie: advisering over herhaalprikken met mRNA vaccins door RIVM

Nu de kranten volstaan over de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus, vraagt u zich wellicht af: waarom horen we van de Gezondheidsraad niets over een herhaalprik (revaccinatie)? Op 25 maart 2022 heeft de Gezondheidsraad in een algemeen advies aangegeven wanneer het komende jaar herhaalprikken nodig kunnen zijn. Met dat zogeheten toepassingskader, een initiatief van de Gezondheidsraad, heeft de raad een snellere besluitvorming mogelijk gemaakt. Op deze manier kan de minister van VWS in samenspraak met het RIVM beslissen of het nodig is bepaalde groepen een coronavaccin aan te bieden.

COVID-19-vaccinatie: advisering over herhaalprikken met mRNA vaccins door RIVM

Beeld: ©NIAID

Openbare consultatieronde over ‘tin en geselecteerde anorganische tinverbindingen’

De Gezondheidsraad biedt de gelegenheid om commentaar te leveren op het conceptadvies over tin en geselecteerde anorganische tinverbindingen. De Subcommissie Classificatie reproductietoxische stoffen beoordeelt of tin en geselecteerde anorganische tinverbindingen eigenschappen hebben om de vruchtbaarheid of de ontwikkeling van het nageslacht te schaden. Het conceptadvies is nu openbaar gemaakt voor publieke consultatie.

Reageren kan tot 1 september 2022. Het conceptadvies en de instructies voor het aanleveren van commentaar, die beiden in het Engels zijn, zijn te vinden op de Engelse website.

Beeld: ©Gezondheidsraad

Extra argument voor voorzorgbeleid rond hoogspanningslijnen

Recent wetenschappelijk onderzoek geeft volgens de Gezondheidsraad een extra argument voor voorzorgbeleid rond hoogspanningslijnen. Er zijn aanwijzingen dat leukemie zich vaker voordoet bij volwassenen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. De magnetische velden rond hoogspanningslijnen vormen een mogelijke verklaring. Op de werkvloer, waar de blootstelling aan magnetische velden hoger kan zijn dan in de woonomgeving, zijn eveneens aanwijzingen gevonden voor een verhoogd risico op leukemie en op enkele andere onderzochte vormen van kanker en neurologische aandoeningen.

Extra argument voor voorzorgbeleid rond hoogspanningslijnen

Hoogspanningslijnen
Beeld: ©Hollandse Hoogte

Eetstoornissen eerder signaleren en behandelen

Het is van belang dat eetstoornissen eerder herkend en sneller behandeld worden. Dat verbetert de kans op herstel. Een landelijk uniforme aanpak kan daarbij helpen. Verder is er volgens de Gezondheidsraad meer kennis nodig over eetstoornissen, zowel bij de patiënten zelf en hun omgeving als bij professionals in de zorg. De raad adviseert te investeren in verder onderzoek naar vroege herkenning en behandeling van eetstoornissen.

Advies Preventie en vroege behandeling van eetstoornissen

Beeld: ©Rijksoverheid / Ruben Jorksveld

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.