Adviesdomein Voeding
Binnen dit adviesdomein richt de Gezondheidsraad zich op vraagstukken over voeding en gezondheid.
De raad heeft als vaste taak om voor Nederland de Richtlijnen goede voeding te formuleren. Deze worden periodiek bijgesteld op basis van de laatste stand van de wetenschap. De Gezondheidsraad stelt ook voedingsnormen voor energie en voedingsstoffen vast. Ook van de normen gaat de raad periodiek na of aanpassing nodig is, dan wel of nieuwe normen moeten worden geformuleerd.
Daarnaast adviseert de raad over het gebruik van voedingssupplementen en over actuele thema’s op het gebied van voeding, zoals voedselkeuzelogo’s en de eiwittransitie. De raad besteedt daarbij steeds meer aandacht aan de milieu-impact van de voeding en houdt rekening met de maatschappelijke context.
De voedingsadviezen zijn gericht op de algemene bevolking en op specifieke groepen, zoals zwangeren, (jonge) kinderen en groepen met specifieke aandoeningen. De Gezondheidsraad betrekt in zijn advisering de voedingsrichtlijnen van andere Europese landen en de voedingsnormen van de European Food Safety Authority (EFSA).