Adviesdomein Leefstijl en gezondheidsgedrag

Binnen dit adviesdomein richt de Gezondheidsraad zich op vraagstukken rond de invloed van leefstijl en gedrag op de gezondheid.

Problemen in de lichamelijke en mentale gezondheid en de daarmee gepaard gaande zorgkosten hangen in belangrijke mate samen met leefstijl en gedrag. Voorbeelden daarvan zijn de gezondheidsproblemen gerelateerd aan roken, het gebruik van alcohol en drugs, een ongezond voedingspatroon, excessief beeldschermgebruik of onvoldoende lichaamsbeweging en veel online zijn (sociale media, gamen).

Gezondheidsgedrag wordt bepaald door een veelheid aan factoren. Deze kunnen liggen op individueel niveau, maar ook in de sociale omgeving, de fysieke leefomgeving, de politieke of economische situatie en beleid en regelgeving. Zo spelen stressfactoren, mentale veerkracht en sociale netwerken een belangrijke rol, maar bijvoorbeeld ook de obesogene leefomgeving (die stimuleert om veel te eten en weinig te bewegen), de sociaaleconomische context en de toegang tot zorg. In de samenleving worden grote verschillen in gezondheid waargenomen, die deels veroorzaakt worden door verschillen in deze factoren.

Het in kaart brengen van determinanten van leefstijl en gedrag in hun onderlinge samenhang kan belangrijke aanknopingspunten opleveren voor gezondheidsbeleid. Dit raakt ook aan ethische en juridische vraagstukken rondom de rol van beleid en de eigen verantwoordelijkheid van de burger.