Adviesdomein Leefomgeving
Binnen dit adviesdomein richt de Gezondheidsraad zich op vraagstukken rond de invloed van de leefomgeving op de gezondheid van mensen.
De omgeving waarin mensen opgroeien, wonen en werken, is van invloed op hun gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert over de ontwikkelingen in de wetenschap en beoordeelt of blootstelling aan bepaalde milieufactoren en omgevingsfactoren schadelijk is voor de gezondheid. Dat betreft onder meer luchtverontreiniging, (elektromagnetische) straling, geluid en chemische stoffen. De raad besteedt daarbij ook aandacht aan de gezondheidsverschillen die kunnen optreden doordat de mate van blootstelling aan milieufactoren niet gelijk verdeeld is over de bevolking. Ook kansen voor een gezondere leefomgeving, bijvoorbeeld door ruimtelijke inrichting, komen aan bod.
Klimaatverandering en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en producten hebben grote invloed op de milieublootstelling. Dergelijke ontwikkelingen kunnen aanleiding zijn voor advisering. De adviezen gaan veelal over effecten van specifieke milieufactoren, maar kunnen ook meer overkoepelend van aard zijn (bijvoorbeeld de omgang met risico’s) of ingaan op bepaalde beleidsprogramma’s.
Leefomgevingsvraagstukken zijn bij uitstek multidisciplinaire vraagstukken waarbij expertise nodig is vanuit de milieukunde, toxicologie, epidemiologie, geneeskunde, gedragswetenschappen, ethiek en recht. Waar nodig wordt samenwerking gezocht met andere adviesorganen, zoals de commissie genetische modificatie (COGEM) en de Wetenschappelijke Klimaatraad.