Speciale activiteiten en publicaties
Themabijeenkomst ‘Adviseren bij gebrek aan bewijs’
De beraadsgroep en de presidiumcommissie van de Gezondheidsraad komen op 12 december 2022 in Utrecht bijeen voor de themabijeenkomst ‘Hoe adviseren bij gebrekkig wetenschappelijk bewijs?’ De discussie gaat in op situaties waarin weinig kennis voorhanden is en/of de wetenschappelijke evidentie voor gezondheidseffecten of beleidsmaatregelen onzeker zijn. Hoe ver kan de Gezondheidsraad (in dat geval) gaan in advisering ten behoeve van beleid, wat is wenselijk? Hoe gaat de raad om met onzekerheden? Wat is de plaats van expert opinion?
De aanwezigen zijn eensgezind dat een breed adviesorgaan als de Gezondheidsraad toegevoegde waarde heeft bij het structureren van onzekerheid, complexiteit en verschillen in waardeoordelen. Het bestuur van de Gezondheidsraad gebruikt de bespreking als input voor de geëxpliciteerde strategie van de raad.
Wetenschappelijke publicaties
De voorzitter en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad schrijven samen een artikel over het belang van onafhankelijkheid van leden van de raad en hoe die te waarborgen. Naast financiële belangen kunnen ook intellectuele belangen, beroepsbelangen en reputatie een rol spelen. Ook bij het inrichten van het adviesproces, bij de toetsing en de autorisatie van het advies zijn voorzorgen nodig om oneigenlijke belangen, of de schijn daarvan, te voorkomen.
- Kullberg BJ, Geleijnse M. Belangenverstrengeling bij wetenschappelijke advisering [Conflicts of interest in scientific advisory panels]. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2022 Oct 20; 166: D6988
Daarnaast verschijnt van secretarissen en leden van de Gezondheidsraad een drietal andere wetenschappelijke publicaties.
- van Dijk HFG, Verbrugh HA; Ad hoc advisory committee on disinfectants of the Health Council of the Netherlands. Resisting disinfectants. Communications Medicine (Lond). 2022 Jan 11; 2: 6
- Kalkman S, Dondorp W. The case for screening in early life for ‘non-treatable’ disorders: ethics, evidence and proportionality. A report from the Health Council of the Netherlands. European Journal of Human Genetics 2022 Oct; 30(10): 1155-1158
- Hengeveld LM, de Goede J, Afman LA, Bakker SJL, Beulens JWJ, Blaak EE, Boersma E, Geleijnse JM, van Goudoever JHB, Hopman MTE, Iestra JA, Kremers SPJ, Mensink RP, de Roos NM, Stehouwer CDA, Verkaik-Kloosterman J, de Vet E, Visser M. Health Effects of Increasing Protein Intake Above the Current Population Reference Intake in Older Adults: A Systematic Review of the Health Council of the Netherlands. Advances in Nutrition 2022 Aug 1; 13(4): 1083-1117
Externe presentaties
Naast het advieswerk bij de Gezondheidsraad spreken wetenschappelijk medewerkers vanuit hun expertise regelmatig bij wetenschappelijke bijeenkomsten. Onderstaand een (niet-volledige) impressie van die activiteiten.
- Diverse presentaties over voedingsrichtlijnen en de methodologie van de Gezondheidsraad, tijdens congressen, gastcolleges aan universiteiten, masterclasses en een carrièremiddag voor jonge voedingswetenschappers
- Deelname aan een podcast over voeding: hoe komen de Richtlijnen goede voeding tot stand?
- Presentaties over de COVID-19-advisering door de Gezondheidsraad (Radboud Universiteit) en over het signalement Coronascenario’s doordacht: handreiking voor noodzakelijke keuzes (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care/FMS)
- Posterpresentatie over het werk van de Gezondheidsraad, tijdens een congres van de Nederlandse Vereniging voor Toxicologie
- Presentatie over verduurzaming van de zorg op een congres van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
JongGR
De commissie JongGR beoogt om informatie uit het veld op te halen bij wetenschappers in relevante vakgebieden, die hooguit tien jaar geleden zijn gepromoveerd. In april van het verslagjaar organiseert JongGR een consultatieronde binnen de Commissie Signalering en milieu, waarin onderzoekers wordt gevraagd om een onderwerp aan te dragen waar de commissie over zou kunnen adviseren.
Op basis van onderwerp en curriculum vitae nodigt JongGR elf personen uit om een pitch te geven. Tijdens de daarop volgende workshop leggen de deelnemers connecties tussen hun onderwerpen. De overkoepelende thema’s die daaruit volgen, versterken de prioritering van onderwerpen die de Commissie Signalering en milieu in een eerder stadium zelf al had gesignaleerd.
Stages
Wetenschappelijk secretarissen van de Gezondheidsraad begeleiden jaarlijks enkele studenten en afgestudeerden bij een (onderzoeks)project en om werkervaring op te doen. In 2022 verwelkomt de raad twee stagiairs, die zich bezighouden met diverse adviestrajecten.
Internationale samenwerking
Op verschillende domeinen werkt de Gezondheidsraad samen in internationaal verband. Voorbeelden zijn adviezen over veilig werken met stoffen en adviezen die zijn gerelateerd aan voeding. De raad heeft de wens om de diverse samenwerkingsverbanden te versterken.