Klimaatverandering en gezondheid
Klimaatverandering in Nederland houdt in dat het in de nabije toekomst warmer, natter én droger wordt, en dat de zeespiegel stijgt. Voor Caribisch Nederland vormen droogte, hitte, de zeespiegelstijging en tropische stormen een bedreiging voor de leefbaarheid op de eilanden. Klimaatverandering heeft ook directe en indirecte gevolgen voor de menselijke gezondheid. Die gevolgen worden in Nederland deels al waargenomen. Te denken valt aan hittestress in de zomer, verandering van allergieën en nieuwe infectieziekten. Voor de toekomst zijn deze risico’s onzeker. Ook de effectiviteit van beleid en maatregelen om ons aan te passen aan klimaatverandering is nog onvoldoende in beeld.
De Gezondheidsraad (GR) en Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) vinden het daarom urgent en tijdig om een ongevraagd advies over risico’s van klimaatverandering voor de gezondheid in Nederland uit te brengen. Centrale vragen zijn: wat zijn effecten van klimaatverandering voor de menselijke gezondheid op dit moment, hoe kunnen deze effecten verder ontwikkelen in de toekomst en wat kan de Nederlandse overheid doen om de bevolking tegen de ongewenste effecten en risico’s van klimaatverandering te beschermen.
Voor het opstellen van dit ongevraagde advies is door de GR en de WKR een gezamenlijke tijdelijke commissie geïnstalleerd. De raden beogen om eind 2025 tot een advies te komen.