Openbare commentaarronde achtergronddocumenten Richtlijnen goede voeding 2025
De Gezondheidsraad biedt tot en met 18 mei de gelegenheid om commentaar te leveren op de conceptversies van 9 achtergronddocumenten bij het aankomende advies Richtlijnen goede voeding 2025.
De Richtlijnen goede voeding geven aanbevelingen over voedingsmiddelen, dranken en voedingspatronen. De laatste versie van deze richtlijnen verscheen in 2015. Momenteel worden de richtlijnen geactualiseerd door de vaste commissie Voeding. De geactualiseerde richtlijnen zullen in delen worden gepubliceerd. De publicatie van het grootste advies wordt eind 2025 verwacht. Daarin adviseert de commissie over voedingsbronnen van eiwit, zoals vlees, vis, noten en peulvruchten.
Op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten beoordeelt de commissie of de bestaande richtlijnen kunnen worden gehandhaafd of aanpassing behoeven. Daarbij kijkt ze naar gezondheidseffecten en houdt ze rekening met de milieu-impact van voeding. Gedurende het adviestraject raadpleegt de commissie experts en belanghebbenden uit verschillende disciplines. Specifiek over de evaluatie van de wetenschappelijke literatuur, beschreven in de achtergronddocumenten, houdt zij nu een openbare commentaarronde.
De nu openbaar gemaakte achtergronddocumenten richten zich op de voedingsbronnen van eiwit en hebben betrekking op de evaluatie van:
- het risico op chronische ziekten (7 achtergronddocumenten);
- de milieu-impact (1 achtergronddocument);
- de voedselveiligheid (1 achtergronddocument) – dit document verschijnt 29 april.
De evaluaties op basis van de stand van wetenschap staan beschreven in hoofdstuk 3 (en verder) van de achtergronddocumenten. Het inleidende hoofdstuk en het hoofdstuk over de werkwijze (respectievelijk hoofdstuk 1 en 2 in de achtergronddocumenten) zijn bedoeld ter informatie.
Openbare commentaarronde
In de openbare commentaarronde staan twee vragen centraal:
- Heeft de commissie belangrijke wetenschappelijke publicaties gemist die binnen de gehanteerde werkwijze passen en waarvan de bevindingen de conclusies van de commissie mogelijk zouden veranderen?
- Staan er feitelijke onjuistheden in de weergave van de wetenschappelijke literatuur?
Commentaar nemen wij in behandeling als:
- het wordt ingediend via het daarvoor bedoelde reactieformulier dat onderaan deze pagina is te downloaden;
- het betrekking heeft op hoofdstuk 3 (en verder) uit het achtergronddocument;
- u uw reactie zo specifiek mogelijk formuleert en onderbouwt, volgens de instructies gegeven op het reactieformulier.
Ingevulde reactieformulieren graag uiterlijk 18 mei per e-mail aanleveren: voeding@gr.nl.
Houdt u er rekening mee dat uw commentaar openbaar wordt gemaakt op de website van de Gezondheidsraad bij publicatie van het advies. Het gaat om:
|
De commissie zal integraal reageren op de aangeleverde commentaren die vallen binnen de reikwijdte van de openbare commentaarronde; u ontvangt dus geen individuele reactie op uw commentaar. De reactie van de commissie wordt tegelijk met het advies en de commentaren gepubliceerd.
Let op: Dit zijn openbare concepten, bedoeld voor het ophalen van commentaar. Niet uit kopiëren of citeren. De definitieve versies van de achtergronddocumenten, waarin onder meer het commentaar uit de openbare commentaarronde is verwerkt, worden tegelijk met het advies gepubliceerd.