Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2
In Nederland heeft ruim een miljoen mensen diabetes type 2. De Gezondheidsraad onderzocht of de Richtlijnen goede voeding ook geschikt zijn voor deze groep. Wetenschappelijk onderzoek naar voeding bij mensen met diabetes type 2 geeft geen aanleiding één of meer van deze richtlijnen aan te passen.
Een groot deel van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht of ernstig overgewicht. Afvallen en een lager gewicht vasthouden is voor hen van belang. Bij het afvallen kunnen de Richtlijnen goede voeding gevolgd worden, als onderdeel van een bredere aanpak, waarbij ook andere leefstijlfactoren zoals voldoende bewegen centraal staan.
Koolhydraatbeperkte voedingspatronen hebben op korte termijn een gunstig effect op het lichaamsgewicht en de bloedsuikerwaarden, maar na een jaar zijn er geen verschillen meer meetbaar ten opzichte van andere voedingspatronen. Onderzoek op nog langere termijn is er nauwelijks. Het minderen van ongezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals suikerhoudende dranken en geraffineerde graanproducten, is onderdeel van de Richtlijnen goede voeding. De raad benadrukt het belang daarvan voor mensen met diabetes type 2. Ook benadrukt de raad dat het bij veranderingen in het voedingspatroon, waaronder een eventuele koolhydraatbeperking, belangrijk is dat de inname van essentiële voedingsstoffen niet in het gedrang komt.
Download 'samenvatting Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2'
Download 'kernadvies Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2'
Download 'achtergronddocument A - Methodology for the evaluation of evidence (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument B - Fruit and vegetables (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument C - Whole grain foods (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument D - Dietary fibre (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument E - Legumes (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument F - Beverages with added sugar (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument G - Dairy products (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument H - Coffee (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument I - Sodium (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument J - Carbohydrate and fat substitutions (Engelstalig)'
Download 'achtergronddocument K - Reduced carbohydrate diets (Engelstalig)'
Ga naar:
-
Adviesaanvraag Voeding bij cardiometabole aandoeningen
-
Commentaar op conceptadvies Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2 en reactie commissie
-
Aanbiedingsbrief Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2
-
Persbericht Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2
-
Belangenverklaringen Werkgroep Diabetes
-
Startbrief voeding bij cardiometabole aandoeningen
-
Reactie VWS op advies Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2
-
Correspondentie naar aanleiding van advies Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2
Naar aanleiding van een presentatie over het advies Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2 zijn er bij de ...