Nieuwsbrief Gezondheidsraad mei 2024

Onderwerpen in deze nieuwsbrief

WBO: Aanvullende screening voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel

Het UMC Utrecht heeft een vergunning aangevraagd voor de DENSE-2-studie, een wetenschappelijk onderzoek naar aanvullende screening met contrastmammografie (CEM) of verkorte MRI voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker. De Commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad adviseert VWS hiervoor vergunning te verlenen onder de voorwaarde dat de exclusiecriteria worden aangepast.

WBO: Aanvullende screening voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel

Beeld: ©Eric Maas / Rijksoverheid

CEG: Argumentenwijzer 'Door dik en dun? Gewichtsverlagende medicatie in het basispakket

De opkomst van gewichtsverlagende medicatie brengt uiteenlopende ethische vragen met zich mee over de vergoeding ervan in het basispakket. Zoals: hoe wenselijk is het vergoeden van gewichtsverlagende medicatie in een samenleving die uitnodigt tot het ontwikkelen van overgewicht? Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) heeft de ethische argumenten voor en tegen vergoeding in kaart gebracht in de argumentenwijzer Door dik en dun?. Het CEG onderstreept hiermee het belang van een bredere politieke en maatschappelijke dialoog over de vergoeding van deze geneesmiddelen.

De argumentenwijzer Door dik en dun? Gewichtsverlagende medicatie in het basispakket is gepubliceerd op de website van het CEG.

Het CEG is een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Beeld: ©Ali Kazal / Unsplash

CEG Ideeënwedstrijd ethiek en gezondheid

Wilt u uw ideeën over ethiek en gezondheid delen met een breed publiek? Dit is uw kans. Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) nodigt iedereen uit om deel te nemen aan een ideeënwedstrijd. De winnaar krijgt de gelegenheid om zijn onderzoek, project of visie te presenteren tijdens de CEG-Els Borst Lezing op 18 september 2024 aan een divers publiek van ethici, beleidsmakers en professionals uit de gezondheidszorg. Het format van de presentatie is een Pecha Kucha.

Wilt, of kunt, u zelf niet deelnemen, maar kent u een student of jonge professional, of iemand anders met een passie voor ethiek en gezondheid, die een prachtig verhaal (onderzoek, idee, hartenkreet, pleidooi, …) heeft dat inspireert en impact zal hebben? Dan stellen we het zeer op prijs als u dit bericht deelt.

Meer informatie over de wedstrijd en aanmelding vindt u op de website Ideeënwedstrijd – Centrum voor Ethiek en Gezondheid 2024. Aanmelden kan tot maandag 10 juni om 12:00 uur. [link onder Ideeënwedstrijd – Centrum voor Ethiek en Gezondheid 2024: https://ideeenwedstrijdceg.yellenge.nl/]

Het CEG is een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Beeld: ©Ali Kazal / Unsplash

Advies Gezondheidsraad leidt tot Handreiking Goede cliëntvertegenwoordiging

Op 21 mei 2019 publiceerde de Gezondheidsraad het advies Goede vertegenwoordiging dat is opgesteld door de vaste Commissie Ethiek en recht. Er was meer duidelijkheid nodig over wat goede vertegenwoordiging inhoudt in de zorg. Vertegenwoordigers behartigen de belangen van patiënten en cliënten die zelf niet in staat zijn beslissingen te nemen over zorg en behandeling. Knelpunten in de praktijk hebben vaak te maken met onduidelijkheid over de bevoegdheden van vertegenwoordigers en met gebrekkige communicatie. De Gezondheidsraad beval aan dat beroeps- en patiëntenverenigingen samen een handreiking opstellen over wat zorgverleners, patiënten en vertegenwoordigers van elkaar mogen verwachten.

Doorwerking

Naar aanleiding van dit advies is in opdracht van VWS de handreiking Goede cliëntvertegenwoordiging opgesteld. Deze handreiking is bedoeld voor zorgprofessionals in alle sectoren van zorg die te maken hebben met cliënten die nu of in de nabije toekomst niet of onvoldoende in staat zijn de gevolgen van beslissingen over zorg of behandeling te overzien. Daarnaast is ook een informatieblad over cliëntvertegenwoordiging geschreven voor cliënten en hun naasten. De handreiking en het informatieblad zijn 22 april jl. gepubliceerd en ingediend bij de Tweede Kamer.

Beeld: ©HH

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.