Nieuwsbrief Gezondheidsraad november 2023

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Podcast: Arbeidsomstandigheden

Mensen kunnen tijdens hun werk worden blootgesteld aan stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert over grenswaarden voor chemische stoffen op de werkvloer. In deze podcast komen drie deskundigen aan het woord. Hoogleraar Farmacologie en Toxicologie aan de Radboud Universiteit Frans Russel en universitair hoofddocent Epidemiologie aan de Universiteit Utrecht Susan Peters zijn beiden lid van de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS). Stefan Vink is wetenschappelijk secretaris bij de Gezondheidsraad.

Luister deze podcast via Spotify, Apple of Springcast.

Podcast: Arbeidsomstandigheden

Beeld: ©SZW / Riesjard Schropp

Podcast: Voeding

De Gezondheidsraad adviseert onder meer over het voorkómen van chronische ziekten die zijn gerelateerd aan voeding, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Drie kenners gaan erover in gesprek: Marianne Geleijnse is vicevoorzitter van de Gezondheidsraad en hoogleraar Voeding aan Wageningen University & Research, Marjolein Visser is voorzitter van de Commissie Voeding en hoogleraar Gezond ouder worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Caroline Spaaij werkt als wetenschappelijk secretaris bij de Gezondheidsraad.

Luister deze podcast via Spotify, Apple, of Springcast.

Podcast: Voeding

Beeld: ©Farhad Ibrahimzade / Unsplash

Onderzoek dragerschapsscreening voor alle wensouders

De Gezondheidsraad adviseert om in een onderzoek na te gaan hoe preconceptionele dragerschapsscreening verantwoord beschikbaar gemaakt kan worden voor alle wensouders. Wensouderparen die een grotere kans hebben om allebei drager te zijn van dezelfde ernstige erfelijke aandoening krijgen dit genetische onderzoek nu al aangeboden, voorafgaand aan een eventuele zwangerschap (preconceptioneel). Volgens de raad heeft een aanbod aan alle wensouders meerwaarde ten opzichte van het huidige aanbod van screening rondom zwangerschap en geboorte.

Preconceptionele dragerschapsscreening

Preconceptionele dragerschapsscreening
Beeld: ©Unsplash / Julia Koblitz

Classificatievoorstel: tricresylfosfaat mogelijk schadelijk voor vruchtbaarheid

De Gezondheidsraad adviseert de minister van SZW om tricresylfosfaat te classificeren als een stof die ervan verdacht wordt schadelijk te zijn voor de vruchtbaarheid (categorie 2). De bewijskracht voor effecten op de vruchtbaarheid is beperkt.

Tricresylfosfaat; Beoordeling reproductietoxische eigenschappen

Beeld: ©iStock

Colofon

Dit is een uitgave van

De Gezondheidsraad

Contact

Wilt u contact opnemen met de Gezondheidsraad? Kijk dan op onze pagina met contactgegevens.