Prof. dr. Karien Stronks nieuwe voorzitter Gezondheidsraad

Prof. dr. Karien Stronks wordt per 1 januari 2025 de voorzitter van de Gezondheidsraad. De ministerraad heeft op 13 september ingestemd met het voorstel van minister Agema van VWS om Karien Stronks voor te dragen voor benoeming tot voorzitter van de raad. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

Beeld: ©Monique Kooijmans

Karien Stronks is werkzaam bij het Amsterdam UMC, waar zij in 2006 werd benoemd tot hoogleraar Public Health. Naast haar rol als hoogleraar heeft zij verschillende bestuurlijke en managementfuncties vervuld. Zo was zij van 2006 tot 2017 hoofd van de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC. Stronks: 'De kennis en inzichten die ik de afgelopen 35 jaar als wetenschapper en bestuurder heb opgedaan, wil ik graag inzetten om de Gezondheidsraad als gezaghebbend instituut te leiden. Centrale vraag daarbij is voor mij hoe de Gezondheidsraad op basis van de stand van de wetenschap kan blijven bijdragen aan de gezondheid van iedereen in Nederland en zich tegelijkertijd kan vernieuwen door vanuit een brede blik naar de kennis te kijken die nodig is ten behoeve van wetenschappelijke advisering'.

Karien Stronks is goed bekend met het werk van de Gezondheidsraad. Sinds 2006 was zij als commissielid betrokken bij meerdere adviezen en van 2012 tot 2019 was zij vicevoorzitter van de beraadsgroep Volksgezondheid. Van 2015 tot 2019 was zij lid van de Presidiumcommissie die optreedt als klankbord voor de voorzitter van de Gezondheidsraad met betrekking tot de algemene strategie en het functioneren van de Gezondheidsraad.

Naast haar functie als voorzitter van de Gezondheidsraad blijft Karien Stronks verbonden aan het Amsterdam UMC, waar zij doorgaat met wetenschappelijk onderzoek naar volksgezondheid en preventie en naar mechanismen die ten grondslag liggen aan verschillen in gezondheid en toegankelijkheid en kwaliteit van zorg.

Haar benoeming volgt op het eerdere verzoek van de huidige voorzitter prof. dr. Bart-Jan Kullberg om bij zijn herbenoeming rekening te houden met zijn emeritaat per 1 januari 2025. Kullberg: 'De Gezondheidsraad is een instituut om trots op te zijn en ik vind het eervol dat ik de afgelopen 5 jaar op deze plek heb mogen bijdragen aan het vooruitbrengen van de volksgezondheid en gezondheidszorg in Nederland. Met de benoeming van Karien Stronks als mijn opvolger zie ik de toekomst van de Gezondheidsraad vol vertrouwen tegemoet.'